top of page

Jednom davno, a još i danas...

336269595_218135487556164_6106847687421422766_n(1).jpg

Živi jedna Lorena, pripovjedačica i interpretatorica mitova i bajki (čitaj: "prevađam" njihove simbole, metafore i motive na tebi razumljiv jezik) koja do prije 3 godine uopće nije niti pomišljala da bi se ovako mogla predstaviti.

Zašto?

Još od malih nogu sam se identificirala s titulom "dobre djevojke" koja se s dolaskom u srednju školi i upisom produkcije na Akademiji dramske umjetnosti pomiješala s kroničnom ovisnosti o kontroli, akcijama, planiranju i trčanju za uspjesima po mjeri moje uže i šire okoline. Postala sam moderna božica Atena koja je nesvjesno pobjegla u mušku energiju, odcjepala se od svojeg tijela i utopila se u "hustle" kulturi. Dobra strana cijele te faze je svakako bilo buđenje duboko uspavanog poduzetničkog duha, ali cijena je bila (pre)visoka. Tijelo mi je barem 123 puta rekla "NE" tom smjeru života u obliku simptoma autoimune (Crohnove) bolesti, ali ja sam ih uporno ignorirala koliko god sam mogla te nisam mirovala (osim kad bih bila prisiljena).

Doduše, negdje duboko u meni je čučala mala Lorena koja je obožavala plesati, gledati emisiju "Na rubu znanosti" i istraživati sve mistične tajne drevnih civilizacija, ali gotovo nikada nije izlazila u javnost. Bježala sam u svijet mašte, fantazije i romatične, ali iskrivljenje slike stvarnosti, kako bih se lakše nosila sa "teškom realnosti" - barem na tren. Osjećala se kao "Ružno pače", neadekvatno, čudno i neprihvaćeno - prvenstveno od strane sebe, a onda i drugih.

Sve dok...

2018. nisam krenula na predavanja o slavenskoj mitologiji,

u prosincu 2019. nisam u knjižari intuitivno odabrala knjigu "Žene koje trče s vukovima", a onda, u ožujku 2020., nije korona pokucala na naša vrata. Našla sam se ispred dotada nikad viđene situacije zvane: "Nemam što za raditi (i što sad?)".

3 ključna trenutka koji su usmjerili moj život u potpuno neočekivani novi pravac, pogodi koji!

Tako sam u lipnju 2020. godine počela kreirati svijet Once upon a tim in Croatia u kojem sada živi preko 4100 zaljubljenika u mitove i drevne bajke. Sve je krenulo od teme slavenske mitologije koju sam pomno istraživala u knjigama Vitomira Belaja, Radoslava Katičića i drugih velikana ove baštine, a onda ih "upakiravala" u pitke, kratke i razumljive priče namijenjene svakom kulturnom entuzijastu i onome koji osjeća zov svojih predaka. Kao Hrvatica s tragovima češke krvi, slavenska mitologija je za mene značila povratak svojim korijenima i otkrivanje one strane mitologije o kojoj se ne uči u školi (a trebalo bi se, po mojem mišljenju). Čvrsto vjerujem da zaslužujemo poznavati našu duhovnu baštinu i ne dopustiti da narodna predaja u padne u zaborav.

U međuvremenu sam nastavila slijediti svoju intuitivni glas te niz sinkoniciteta koji su me doveli svjetskih mitologistica i Jungovskih psihoanalitičarki kao što su Maria Souiza, Sharon Blackie, Faranak Mirjalili (Anima Mundi School) i Clarisse Pinkole Estes uz pomoć kojih sam produbila znanja o interpretaciji mitova i bajki, simboličkom značenju njihovih motiva i likova te ono najbitnije - postepeno otkrivam osobnu definiciju fraze "biti svoja".

A učeći od Jasne Held, naše najpoznatije hrvatske pripovjedačice i sama sam otkrila pripovjedačicu u sebi pa tako danas više ne govorim da pričam priče, nego da ih pripovjedam, onako kako su to nekada raditi naši stari, s dozom modernog štiha. Za mene je to postala ključna terapija iscjeljivanja, kako za sebe, tako i za druge.

Sada je moja misija pomagati ti i podržavati te na tvojem putu iscjeljivanja (uma, tijela i duše), istinskog kontakta sa samim sobom te zalijevanja sjemena tvoje izvorne mašte i kreativnosti. Naravno, uz pomoć mitova, bajki i narodne predaje - skupu drevnih priča koje nisu samo za malu djecu, već su univerzalni, arhetipski splet životnih Istina i putokaza mudro zapakiranih kroz simbole i metafore.

Zato stvaram ženske mitske susrete inspirirane knjigom "Žene koje trče s vukovima", podcast "Priče uz vatru", e-knjige, pripovjedačke večeri, predavanja, radionice i ženske krugove. Bila sam dio mnogih suradnji i odlazila na razna gostovanja po cijeloj Hrvatskoj kako bi zajedno mogli zaroniti u svijet mitova i bajki da bi naše duše isplivale na površinu i prihvatile sve boje ovog života.

I znaš što? Jedva čekam sve što slijedi. Jer ovom mitskom stazom odsada koračamo zajedno, držeći se za ruku. A tako je ipak lakše, povezanije i zabavije. Zar ne?

Lorena

Kako ti mogu pomoći, biti podrška i inspiracija?

IMG_0515_edited.jpg
bottom of page